Artrose aan de knie

Artrose aan de knie

Door: Ingrid Andringa, orthomoleculair diëtiste

Artrose aan de knie komt veel voor. Geen wonder: we worden steeds ouder, bewegen te weinig en hebben steeds vaker overgewicht. Het kniegewricht is daar zeer gevoelig voor. Op den duur wordt het laagje kraakbeen steeds ruwer en dunner. Bij iedereen ouder dan 60 jaar of bij mensen met overgewicht zijn op röntgenbeelden gewrichtsafwijkingen te zien. Niet altijd hebben mensen er last van maar meestal worden de knieën pijnlijk of ervaart men stijfheid bij het opstaan of traplopen.

Pijnlijke knieën zijn een enorme hinder in de bewegingsvrijheid. Het gewrichtskraakbeen bestaat uit collageen, water en proteoglycanen met daarin de kraakbeencellen. Als het kraakbeen in goede conditie is fungeert dit als een stootkussen tussen beide delen van de gewrichten. Dit kraakbeen is spiegelglad en wordt vochtig en glad gehouden door een smeermiddel in het gewricht. Hierdoor kunnen de botten gemakkelijk over elkaar heen bewegen en kunnen wij ons lichaam bewegen zonder dat de botten beschadigd raken. Om het vochtige smeermiddel te behouden hebben we glucosamine en chondroïtine nodig. Met deze stoffen behouden we de structuur en de opbouw van het kraakbeen mits met een voldoende dosering en langdurig wordt ingenomen.

Gelukkig valt er veel te doen om de pijn te verminderen, de ontstekingen te remmen en de functie van het kraakbeen weer te herstellen zonder het slikken van medicijnen. Met gewone natuurlijke middelen in de goede verhoudingen en dosering kan men een positief resultaat verwachten. De slijtage is niet van de ene op de andere dag ontstaan en zal ook niet direct van de ene op andere dag weer weg zijn. Het is dus van essentieel belang dat u de voedingssupplementen langdurig en consequent gaat gebruiken en dat u goed let op de samenstelling van het product. Glucosamine- en Chrondroïtinesulfaat zijn heel zinvol bij het herstel van slijtage in de knie. Een goed supplement dient als aanbeveling zeker langer dan 6 maanden te worden gebruikt.

Glucosamine- en chondroïtinesulfaat zijn beide suikerverbindingen die de afbraak van kraakbeen verminderen en de opbouw van nieuw kraakbeen stimuleren. Ze beschermen bestaand kraakbeen en de smering. Ze dienen in hoge dosis te worden in genomen. (1500 – 2000 mg) Deze stoffen kan men het beste innemen in de verhouding 4:3. Vitamine C is onmisbaar bij de kraakbeenvorming en is nodig voor het overdragen van sulfaatgroepen bij de vorming van proteoglycanen. Vitamine C remt de lysosomen enzymen, die kraakbeen afbreken, af en gaat de vorming van vrijeradicalen tegen.

Natuurlijke pijnbestrijding

Een andere belangrijke stof voor herstel van weefsel is MSM (methyl sulfonyl methaan). Het heeft een ontstekingsremmende eigenschap en zorgt voor pijnvermindering. MSM is een organisch gebonden zwavel en verbetert het zuurstoftransport, ontgift het lichaam en geeft meer energie. Laten we nog even een aantal belangrijke eigenschappen van MSM op een rijtje zetten:

  • MSM is een natuurlijke pijnstiller: het blokkeert de doorgifte van pijnprikkels. Het is de veiligste en meest effectieve pijnstiller bij chronische pijnklachten is die we kennen.
  • MSM speelt een belangrijke rol bij het gezond functioneren van het lichaam doordat het de doorlaatbaarheid van de celwand verbetert. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en vocht vrijelijk worden getransporteerd en kunnen gifstoffen beter worden afgevoerd. Dit is ook belangrijk voor de opname van vitaminen en andere voedingsstoffen.
  • MSM bevordert de ontspanning van spieren. Vooral bij chronische pijnen kunnen klachten worden veroorzaakt door verkrampte spieren.
  • MSM heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Ontstekingen kunnen druk uitoefenen op zenuwen en weefsels en daardoor de pijn verergeren.
  • MSM verbetert de regulering van de vorming van immuuncomplexen. Het afweersysteem wordt genormaliseerd door de regulering van de prostaglandinestofwisseling.
  • MSM levert de zwavel die nodig is voor de wederopbouw van het kraakbeen. Bij artrose blijkt de zwavelconcentratie eenderde te zijn ten opzichte van gezond kraakbeen.

MSM wordt veel in weefsel gevonden van haren, botten, huid en spieren waardoor het lichaam deze stof in grote hoeveelheden nodig heeft. MSM is een goed alternatief voor reguliere pijnstillers. Een dagdosering van minimaal 3000 mg is nodig om pijn te blokkeren en ontstekingen te remmen.

Samenvatting

Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat MSM, glucosamine en chondroïtine in combinatie nog sterker zijn dan afzonderlijk. Belangrijk is de juiste verhouding tussen glucosamine en chondroïtine en een voldoende dagdosering. Wanneer men ongeveer 60 kg weegt is een dagdosering van 1500 mg glucosamine en 1200 mg chondroïtine voldoende. Bij een lichaamsgewicht boven de 60 kg wordt aangeraden een dagdosering van 1750 mg glucosamine en 1500 mg chondroïtine te gebruiken. Chondroïtine is een dure grondstof. Dit is de reden dat veel producenten te weinig chondroïtine verwerken in hun combinatieproduct. Om pijn, stijfheid en ontstekingen tegen te gaan heeft u een dagdosering van minimaal 3000 mg MSM nodig. Een goed behandelplan voor slijtage aan de knie zal voor een optimaal resultaat een consequente aanpak vragen. Dit betekent:

  • het consequent innemen van een goed voedingssupplement met de juiste dosering
  • het slikken van minimaal 3000 mg MSM om pijn, stijfheid of ontstekingen te bestrijden
  • het aanpassen van voeding: minder vlees, meer vis of visoliecapsules

Let op bij aanschaf van een voedingssupplement op de dagdosering en samenstelling van het product.